Odgovor karte save the date

Odgovor karte - RSVP karte

Inicijali RSVP označavaju francusku frazu répondez, s'il vous plaît, što u prevodu znači ”molim vas, odgovorite”. Osoba koja šalje ovu pozivnicu htela bi da zna da li ćete prihvatiti ili odbiti njen poziv. Za domaćine koji su vas pozvali na večeru, venčanje ili koktel, verovatno je važno koliko će se pozvanih osoba odazvati pozivu kako bi izračunali potrebnu količinu hrane i pića, pa je zbog inicijala RSVP na pozivnici običaj da im se po mogućstvu istog dana javimo kako bi im stavili do znanja hoćemo li doći na njihov prijem. Tako, npr. mnoge pozivnice za venčanja dolaze sa povratnom karticom koju šaljemo kao odgovor na poziv, a neke pozivnice imaju napisan telefonski broj na koji se možemo javiti.

Uglavnom, kod nas, na samoj pozivnici, u tekstu mladenci napišu: Molimo da potvrdite vaš dolazak do ....datuma (uz broj telefona/ e mail)

RSVP kartice sa kovertom smo uglavnom radili za klijente iz Australije, Amerike, Italije, Luksemburga.

Save the date karte

Karta koja prethodi pozivnici, liči na samu pozivnicu, koja se u svetu šalje dosta meseci pre venčanja, kako bi zvanice ,,sačuvale datum’’ za to venčanje, kako bi gosti isplanirali da dođu, uzeli godišnji odmor i organizovali dolazak, a par meseci kasnije šalje se prava pozivnica sa svim podacima. Na ovoj Save the date kartici je samo označen datum venčanja.